جستجوي پيشرفتهبرو جستجو
ارتباط با ماآرشيوشناسنامه صفحه اصلي
تاریخ 1389/08/05 - روزنامه سراسري صبح ايران (چهار شنبه) نسخه شماره 3727


خبر پزشکي


سالمندي
استاد: دكتر احدي دانشجو: كيميا سحراييان (قسمت هشتم )

نقرس ؛ بيماري اغنيا


چگونه مي‌توان بوي بد دهان را از بين برد؟


خبرها از عالم علم


 خبر پزشکي 

 هشتم و نهم آذر ماه، همايش کشوري
پرستاري و مامايي

همايش کشوري پرستاري و مامايي در روزهاي هشتم و نهم آذر ماه در دانشکده پرستاري مامايي ايران برگزار مي‌شود. به گزارش ايسنا، اين همايش در محورهاي پرستاري داخلي جراحي، بهداشت جامعه، مادران نوزادان، کودکان، روانپزشکي، مديريت وآموزش پرستاري، مراقبت هاي ويژه پرستاري، مامايي و تنظيم خانواده برگزار مي‌شود. علاقه مندان در مقطع کارشناسي و کارشناسي ارشد رشته هاي پرستاري و مامايي مي توانند خلاصه مقالات خود را حداکثر در 300 کلمه تا پنجم آبان به پست الکترونيکي cncr@iums.ac.ir ارسال کنند.

غذاهايي که كلسترول خون را پايين مي‌آورند

فيبر موجود در رژيم خوراكي نقش مهمي در حفظ سلامت ما و حفاظت از بدنمان در برابر بسياري از بيماري‌ها مثل ديابت و بيماري‌هاي قلبي ايفا مي‌كند. به گزارش ايسنا، جو دوسر و مشتقات آن حاوي نوع خاصي از فيبر خوراكي موسوم به بتا ـ گلوكان هستند. اين فيبر از نوع محلول در آب است كه به كاهش كلسترول بد يا LDL كمك مي‌كند. يكي از ويژگي‌هاي خاص درباره نحوه عملكرد جودوسر برخلاف ساير فيبرهاي خوراكي اين است كه مقدار كلسترول بد خون را پايين مي آورد، اما در عين حال سطح كلسترول خوب هيچ تغييري نمي‌كند. به اين ترتيب نسبت بهتري بين كلسترول كلي و كلسترول خوب در بدن ايجاد مي‌شود كه حفاظت از قلب در برابر بيماري‌ها را افزايش مي‌دهد. طبق مقاله تغذيه در شبكه خبري تورنتو نيوز، جو دوسر تنها غله سبوس دار است كه از سوي سازمان غذا و داروي آمريكا براي كاهش كلسترول خون تاييد شده است، اما مواد خوراكي ديگري هم وجود دارند كه مي‌توانند تاثير مشابهي داشته باشند. اين مواد عبارتند از: دانه سويا: پروتئين‌ سويا بدن را در برابر بسياري از بيماري‌هاي قلبي محافظت مي‌كند و مقدار كلسترول بد را به ميزان قابل توجهي كاهش مي‌دهد و در عين حال سبب افزايش كلسترول خوب مي‌شود. چاي سبز: آزمايشات متعدد نشان داده است كه نوشيدن چاي سبز يا چاي سياه مي‌تواند كلسترول خون را پايين بياورد، فشار خون را كاهش دهد و از لخته شدن خون جلوگيري كند كه به اين ترتيب در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي موثر خواهد بود. هر دو نوع چاي از اكسيده شدن كلسترول بد جلوگيري مي‌كنند. به علاوه چاي داراي مقادير قابل توجهي فوليك اسيد است كه خطر بروز بيماري قلبي و سرطان را تقليل مي‌دهد. دانه جو: انواع محصولات جو در پايين آوردن كلسترول خون موثر هستند. جو اثرات منحصر به فردي براي حفظ سلامتي دارد كه به ويژه‌ براي قلب مفيد است. تاثير محافظتي جو براي مبارزه با كلسترول از جو دو سر هم بيشتر است. دانه جو همچنين حاوي ويتامين E است كه توليد كلسترول توسط كبد را متوقف مي‌سازد.


  سالمندي 
 استاد: دكتر احدي دانشجو: كيميا سحراييان (قسمت هشتم )

« يكي از تجارب ناخوشايند پيري ، دريافتن اين حقيقت است كه وقتي نكته مهمي را با بياني زيبا مطرح مي كنيم، آن گاه متوجه مي شويم كه همين نكته را قبلاً در يكي از نوشته هاي خود منتشر كرده ايم».حافظه يكي از جنبه هاي عملكرد شناختي است كه اغلب تحت تاثير پيري قرار مي گيرد. براي تعيين افت هاي حافظه ، فرضيه هاي زيادي مطرح شده است كه اكثر آن ها به ميزان اطلاعات، انواع فعاليت ها و زيادي نشانه ها تاكيد دارد.به نظر مي رسد كه همراه با پيري، يادآوري اسامي اشخاص بيش از پيش مشكلتر مي شود. تعداد اشخاص آشنا به طور دائم زيادتر مي شود، حافظه اطلاعات زيادي در خود جاي مي دهد و در نتيجه پيدا كردن و بيرون كشيدن يك اسم از بين اسامي موجود در حافظه بيشتر طول مي كشد. هر چه كه به نظر مي رسد حافظه اسامي ، در طول زندگي به تدريج پايين مي آيد حافظه كلمات ثابت مي ماند و حتي مي تواند كمي بهتر شود.پيري الزاماً با افت پيشرونده حافظه همراه نيست. آن چه بيشتر به چشم مي خورد افت مقدار حافظه در تعدادي از سالمندان به همراه افزايش سن است بخش عظيمي از سالمندان صرفنظر از اين كه چه سني داشته باشند، بخشي مهم از حافظه خود را دست نخورده نگه مي دارند.افزون بر اين همه جنبه هاي حافظه به يك اندازه تحت تاثير پيري قرار نمي گيرد. مثلاً افت حافظه يادآوري بيشتر از افت حافظه بازشناسي است.معمولاً هر چه يك شخص با موقعيت هاي يادگيري ترغيب كننده بيشتر مقابله كند فكر و حافظه خويش را بيشتر بكار خواهد انداخت و خواهد توانست از استعدادها، ظرفيت يادگيري ، فكر و حافظه خويش مدت زمان طولاني تري استفاده كند.اين نكته كه حافظه در پيري تقليل مي يابد صحت ندارد بدين معني كه اگر فرد از استعدادهاي خود استفاده كند توانايي يادگيري و حافظه پايدار مي ماند. طراز تحصيلي و انگيزش بر اين مهارت ها اثر مي گذارد . معناي آنچه كه بايد به خاطر سپرده شود نيز در طريقه آموختن و به خاطر سپردن آن نقش دارد.در سال هاي اخير بررسي هاي گسترده اي در مورد تغييرات شناختي در سنين پيري انجام گرفته است. در حال حاضر اين گونه تحقيقات با اشتياق دنبال مي شوند. به طوري كه شواهد موجود حاكي از آن نيست كه سالمندان بهنجار از لحاظ شناختي افت محسوسي داشته باشند. تنها حدود 5درصد از آنها دچار زوال عقلي مي شوند و ساير سالمندان نيز ممكن است در بعضي زمينه ها، مانند يادگيري مهارتهاي خاص و برخي فرايندهاي حافظه مشكلات بيشتري داشته باشند.از حدود 40 سالگي به بعد افراد مقداري از قابليت هاي گذشته خود را در يادگيري با اصول شرطي كلاسيك از دست مي دهند جالب است كه بعضي گونه هاي جانوران از جمله گربه و خرگوش نيز پس از افزايش سن ، قابليت شرطي شدن كمتري نشان مي دهند.وقتي توانايي هاي شناختي افراد سالمند با آزمون هاي رايج هوش سنجيده مي شود، در قياس با سن جوانان ، سالمندان نمره هاي پايين تري كسب مي كنند اما اين كمبود لزوماً به عامل سن بستگي ندارد.مخالفان آزمون هاي هوش سنتي معتقدند كه بايد برخي جنبه هاي تجربه بزرگسالان را در نظر گرفت. از جمله توانايي اجتماعي يا شغلي و توانايي سازگاري با محيط . به نظر اين افراد، سالمندان مسائل را به گونه اي ديگر مطرح مي كنند و به همين دليل در آزمون هاي استدلال صوري نتايج متوسطي بدست مي آورند. سالمندان تمايل دارند فعاليت ها را شخصي كنند. براي پاسخگويي به يك سوال زواياي مختلف را در نظر بگيرند و عناصر عاطفي و رواني همراه با حل مسئله را بررسي كنند. مثلاً اگر پاسخ سوالي را ندانند براحتي مي گويند كه نمي دانند و سعي نمي كنند كه به نحوي، ولو اشتباه به آن پاسخ دهند، چون فكر مي كنند كه براي سن آنها برازنده نيست كه بخواهد عدم آگاهي خود را بپوشانند.سالمندان، در توجه به معناي مجازي يك نوشته و در نتيجه خلاصه كردن داستاني كه خوانده اند، مهارت دارند در صورتي كه دانشجويان دانشگاه سعي مي كنند تمام جزئيات آن داستان را به خاطر داشته باشند.

ادامه دارد...


 نقرس ؛ بيماري اغنيا 

بيماري نقرس از زمان‌هاي قديم به عنوان بيماري اغنيا شناخته شده است. علت اين موضوع اين است که نقرس در اثر رسوب اسيداوريک اضافي بدن در بافت‌هاي مستعد رخ مي‌دهد و اسيداوريک ماده‌اي است که در اثر تخريب برخي غذاها بخصوص گوشت‌ها در بدن حاصل مي‌شود.به گزارش جام جم آنلاين گوشت قرمز و غذاهاي دريايي خوراکي‌هايي هستند که بيشترين ارتباط را با بالا رفتن اسيداوريک خون و احتمال وقوع بيماري نقرس دارند. از طرفي خوردن لبنيات کم‌چرب، به عنوان پيشگيري‌کننده اين بيماري در نظر گرفته مي‌شود. اسيداوريک مولکول کوچکي است که در خون انسان با غلظت خاصي گردش مي‌کند و تا زماني که غلظت اين مولکول از حد خاصي کمتر باشد مشکلي پيش نمي‌آيد، اما زماني که از اين حد بالاتر رود به حد اشباع رسيده و در بافت‌هاي مختلف بدن به صورت کريستال (بلور) رسوب مي‌كند. رسوب بلورهاي اسيداوريک باعث مجموعه علائمي مي‌شوند که بيماري نقرس ناميده مي‌شود.علاوه بر زياده‌روي در مصرف انواع گوشت‌ها بخصوص گوشت قرمز و ماهي‌ها علل ديگري نيز براي اين بيماري وجود دارد. از جمله علل مستعدکننده مي‌توان به برخي بيماري‌هاي ژنتيکي خاص، بيماري فشار خون، مصرف برخي داروها مثل داروهاي ادرارآور که براي فشار خون مصرف مي‌شوند و بيماري نارسايي کليه اشاره كرد.علامت مشخصه اين بيماري ورم، قرمزي و درد شديد مفصل شست پاست؛ البته ممکن است اين بيماري با ورم و درد مفاصل ديگر مثل مچ پا يا زانو هم خود را نشان دهد ولي حالت اول بسيار شايع‌تر است. در صورتي که اسيداوريک زيادي در بدن به مدت مديد وجود داشته باشد حتي ممکن است اين بلورها در بافت کليه رسوب کنند و کل بدنه کليه را تخريب و بيمار را دچار نارسايي کامل کليه‌ها کنند.در افراد دچار نقرس رسوب بلورهاي اسيداوريک در بافت‌هاي ديگر بدن مثل زير پوست بخصوص پوست آرنج و مچ دست به صورت برجستگي ديده مي‌شود که مي تواند باعث التهاب مفاصل و درد شود. اين برجستگي‌هاي زگيل مانند مي‌توانند در لاله گوش هم ديده شوند که علامت خاص نقرس است.درمان بيماري نقرس در درجه اول از بين بردن عوامل مستعدکننده است. کم کردن مصرف غذاهاي خاصي که قبلا گفته شد، کاهش وزن و کنترل فشار خون از عوامل مهم درمان هستند.داروي کلشيسين از التهاب مفاصل در اثر رسوب بلورهاي اسيداوريک جلوگيري مي‌کند، بنابراين در بيماران مبتلا به نقرس مفصلي حاد مصرف مي‌شود. داروي آلوپورينول سطح اسيداوريک خون را پايين مي‌آورد و در پيشگيري از حملات بعدي نقرس در کساني که دچار اسيداوريک بالاي خون هستند، موثر است.


 چگونه مي‌توان بوي بد دهان را از بين برد؟  

بوي بد دهان، از آن مشكلاتي است كه گاه ممكن است علت خطرناكي نداشته باشد، اما مي‌تواند آن چنان باعث آزار انسان بشود كه روابط اجتماعي فرد را مختل كند و حتي باعث گوشه‌نشيني و انزواي او شود. به گزارش ايسنا، بايد دانست كه تنفس بدبو، نوعي بيماري تنفسي است و نبايد با بوي بدي كه از مصرف مواد غذايي خاص مثل سيروپياز ناشي مي شود، اشتباه گرفت.

چگونه مي‌توان بوي بد دهان را از بين برد؟

در اغلب موارد منشاء تنفس بدبو از دهان است كه به دليل اثرات متابوليك باكتري هاي دهان روي خرده غذا وپلاك هاي دندان، بزاق و خون است كه گازهاي فراسولفيدي، استون واتانول وساير گازها را ايجاد نموده و باعث بوي زننده و ناخوشايند مي شود. افرادي كه بهداشت دهان و دندان را رعايت نمي كنند، مسلما دچار بوي بد دهان خواهندشد . عفونت لثه و بيماري‌هاي التهابي آن از مهمترين عوامل به شمار مي‌رود. از ديگر عوامل ايجاد بوي بد دهان: سينوزيت، جسم خارجي در بيني، عفونت‌هاي ريه، معده وروده، ديابت ، نارسايي شديد كليه وكبد، بيماري‌هاي بدخيم مثل سرطان ريه و بيماري‌هاي عصبي مثل اسنيكرفرني ويا صرع مي‌باشد. همچنين استفاده از داروهاي ضدفشارخون، ضدافسردگي و آنتي هيستامين ها كه باعث خشكي دهان مي شوند و يا استفاده از سيگار و مصرف الكل باشد نيز در بوي بد دهان موثرند. براساس گزارش دانشگاه علوم پزشكي تهران، اگر اين مشكل به دليل نوعي بيماري ايجادشده باشد، بايد درابتدا عامل بيماريزا را رفع كرد، ولي در كل رعايت بهداشت دهان و دندان در كاهش بوي بددهان بسيار مؤثر است.بايد دقت داشت كه حين مسواك زدن نه تنها روي دندان‌ها، بلكه لثه ها را نيز پاكيزه كرد. در اين بين شستن زبان، سقف دهان و لب‌ها نيز مهم است، چرا كه بخش كثيري از باكتري‌ها در اين قسمت رشد مي كنند. در ضمن كشيدن نخ دندان نه تنها خرده‌هاي غذا را از لابلاي دندان‌ها پاك مي‌كند بلكه به تحكيم لثه‌ها و جلوگيري از بروز بيماري‌هاي مختلف دندان كمك مي‌كند.

تكنيك‌هاي ديگر در كاهش بوي بد دهان:

- جويدن آدامس بدون قند به دليل ترشح بيشتر بزاق، نوشيدن شش تا هشت ليوان آب در روز، استفاده از دهان شويه هاي آنتي پلاك مثل كلرهگزيدين و غرغره كردن و دقت در مصرف غذاهايي كه در ايجاد بوي بد دهان دخيل هستند، در كاستن بوي بد دهان مؤثر مي‌باشند.

اما بايد به خاطر داشت كه ارزان‌ترين و راحت‌ترين روش برطرف كردن بوي بد دهان مسواك زدن مرتب دندان‌ها و نخ كشيدن است.


 خبرها از عالم علم 

دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران آبان ماه برپا مي‌شود

دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران با عنوان «هنر و تكنولوژي دندانپزشكي مدرن تا سال 2020» از سوي انجمن دندانپزشكي ايران (شعبه فارس) 26 تا 28 آبان ماه امسال در مجتمع باشگاهي دانشگاه شيراز برپا مي‌شود. به گزارش ايسنا، دكتر عباسعلي پايدار رييس اين كنگره با اعلام خبر فوق افزود: هدف از برپايي اين كنگره،‌ ارايه دستاوردهاي دندانپزشكي در رشته‌هاي مختلف به ويژه رشته‌هاي اصلي دندانپزشكي شامل اندودانتيكس (درمان ريشه دندان)،‌ پريودنتولوژي (درمان بافت‌هاي نگهدارنده دندان)، ترميمي و پروتز از سه بعد درماني، بهداشتي و اجتماعي و پيش بيني جايگاه ايران در رشته دندانپزشكي تا سال 2020 ميلادي است. وي ادامه داد: دندانپزشكي هم علم و هم هنر است و دندانپزشك براي درمان دندان مي‌بايست، علاوه بر دانش دندانپزشكي از دستان هنرمندي نيز برخوردار باشد. به گفته دكتر پايدار، معمولا آن دسته از دندانپزشكان كه با وجود داشتن دانش علمي بالا از هنر دندانپزشكي برخوردار نيستند در كار عملي، دندانپزشكان موفقي نيز محسوب نمي‌شوند. وي با اشاره به اين كه عكس اين مساله نيز صادق است، يادآور شد: حدود يك درصد دندانپزشكان از دانش علمي بالا و هنر دندانپزشكي برخوردارند كه اين افراد جزو چهره‌هاي شاخص دندانپزشكي محسوب مي‌شوند كه تعدادشان هم بسيار اندك است. رييس دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران اظهار داشت: امروزه تكنولوژي (صنعت) در دندانپزشكي تحولات عظيمي ايجاد كرده تا جايي كه رفته رفته تكنولوژي جايگاه علم را در آينده نزديك خواهد گرفت. وي گفت: تكنولوژي به افرادي كه از هنر دندانپزشكي بهره‌مند نيستند، كمك چشمگيري مي‌كند. دكتر پايدار افزود: براي مثال دستگاه‌هاي جديد امكان ديد بهتر و دقيق‌تر را فراهم مي‌كند يا دستگاه راديولوژي RVG‌ به اجراي دقيق طرح درمان و يا تكنيك‌هاي راديولوژي جديد (C.B.C.T) كار گذاشتن ايمپلنت، دندانپزشك را ياري مي‌دهند. وي تصريح كرد: يكي از مهم ترين اهداف دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران، چشم انداز براي آينده دندانپزشكي كشور بر اساس تكنولوژي‌هاي موجود است. دكتر پايدار، آسيب شناسي دهان، ‌فك و صورت، پروتز ثابت و متحرك،‌ دندانپزشكي جامعه‌نگر، ارتباط پزشكي و دندانپزشكي، ارتودنسي، دندانپزشكي كودكان، چشم اندازهاي جديد در دندانپزشكي مدرن، اندودنتيكس، پريودنتيكس، راديولوژي، ايمپلنت، ترميمي،‌ كنترل عفونت، اورژانس‌هاي مختلف در دندانپزشكي، بيماريهاي دهان و دندان،‌ جراحي دهان،‌ فك و صورت، مواد دنداني و ليزر در دندانپزشكي را از مباحث اين كنگره سه روزه برشمرد كه تاكنون مقالات متعددي به آن ارسال شده است كه 80 درصد آن‌ها به طرح مباحث نوين براي نخستين بار پرداخته‌اند. وي همچنين از كارگاه جراحي زنده در ارتباط با بالا بردن كف سينوس (سينوس ليفت)، كارگاه عملي زيبايي و كارگاه معرفي سيستم‌هاي ايمپلنت به عنوان كارگاه‌هايي نام برد كه همزمان با برپايي كنگره اجرا مي‌شود. دكتر پايدار از برپايي نمايشگاه مواد و تجهيزات دندانپزشكي همزمان با برپايي دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران (شعبه فارس) نام برد. علاقمندان براي كسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند به نشاني www.idafars.ir يا www.idafars.com مراجعه كنند.


 
سياسي
خبر دانشگاه
دانش و پژوهش
اجتماعي
اقتصادوبازار
مرزپرگهر
دريچه هنر
آزمون و سنجش
در قلمرو ورزش
آگهي هاي روزنامه