جستجوي پيشرفتهبرو جستجو
ارتباط با ماآرشيوشناسنامه صفحه اصلي
تاریخ 1392/03/26 - روزنامه سراسري صبح ايران (يكشنبه) نسخه شماره 4452


تاثير رژيم غذاي مناسب در درمان ام اس


ماموگرافي، سالي يك‌بار


خبرها از عالم علم


 تاثير رژيم غذاي مناسب در درمان ام اس  

مخترع مکمل جديد دارويي ام اس گفت: تمام بيماران ام اس يا مولتيپل اسکلروزيس که در مراحل اوليه قرار دارند با رژيم غذايي مناسب مي توانند بيماري خود را به طور کامل درمان کنند.

سهيلا رضاپور فيروزي در گفت و گو با ايرنا، با بيان اينکه در بدن دو نوع سيستم ايمني سلولار و همولار فعال است، افزود: بر اساس شواهد علمي در طب هاي سنتي چيني و ايراني دربرخي افراد سيستم ايمني سلولار فعالتر از سيستم ايمني همولار است.

وي گفت: در اين افراد استعداد ابتلا به انواع بيماري‌هاي اتوايميون بيشتر بوده و زمينه ابتلا به بيماري هاي همچون ام.اس و ديابت را فراهم مي کند.

رضاپور اظهارکرد: از اين رو مصرف غذاهايي که سيستم ايمني سلولار را تقويت کند براي اين بيماران بسيار مضر بوده و بر اين اساس رژيم غذايي طراحي شده براي بيماران ام.اس شامل غذاهايي مي شود که با کاهش عوامل پيش التهابي در رژيم بيمار، فعاليت سيستم ايمني سلولار را محدود و به دنبال آن سيستم ايمني همولار را در بدن بيمار تقويت کند.

وي گفت: تغذيه صحيح به طورسيستماتيک التهاب را در بدن بيمار کنترل و فرصتي فراهم مي آورد تا با مکمل غذايي جديد که از عصاره گياهان دارويي تهيه شده و با شماره 76745-21/6/91 به ثبت رسيده امکان ترميم ميلين، قبل از آسيب ديدگي جدي عصب فراهم شود.

اين دانشجوي دکتري تغذيه افزود: مکمل برروي يکصد بيمار ام اس که درجه ناتواني توسعه يافته بيماري(EDSS) در آنان زير شش بود مورد آزمايش قرار گرفته و افرادي که اين درجه ناتواني در آنان زير سه بود در مدت شش ماه دوره درمان به طور کامل و در بقيه افراد برخي علايم بهبود يافته است.

وي تاکيد کرد: اساس اين روش درماني جديد بر پايه تغذيه استوار بوده و اين شربت به عنوان مکمل و در کنار ديگر داروهايي که پزشک معالج بيمار تجويز کرده مصرف خواهد شد و تا بهبود قطعي نبايد داروهاي مخصوص ام اس از برنامه بيمار کنار زده شود.

رضاپور اظهار کرد: در افرادي که شدت سير اين بيماري بالا بوده و دچار ناتواني حرکتي هستند ديگر علايم به جز ضعف حرکت در آنان بهبود مي يابد.

وي افزود: اين بيماران در رژيم غذايي ويژه هر روزخود بهتر است از 15عدد مويز با دو عدد گردو، يک فنجان دم کرده گل گاوزبان، فرني جوانه گندم با شير يک بار در روز، مصرف دو قاشق غذا خوري روغن زيتون بو دار به صورت خام، روغن سياهدانه يک قاشق مرباخوري، روغن بزرک يک قاشق غذاخوري استفاده کنند.

اين دانشجوي دکتري تغذيه غلات و حبوبات مجاز براي مصرف روزانه اين افراد را نان گندم کامل پخته شده فقط با خمير مايع، جوانه گندم خشک، انواع محصولات سويا، جوانه رشد کرده گندم در سوپ، حليم گوشت يا بو قلمون بدون چربي عنوان کرد.

وي ادامه داد: بيماران ام.اس مي توانند از انواع لوبيا، نخود، لپه، رشته پلو به ميزان کم، ماکاروني به ميزان کم با سويا يا گوشت گوسفند، انواع نان گندم بدون افزودني، پوره سيب زميني با شير به مقدار کم در وعده‌هاي غذايي خود استفاده کنند.

رضاپور گفت: اين افراد در برنامه غذايي خود از گوشت گاو، مرغ ماشيني، ماهي پرورشي، ماهي رودخانه، زرده تخم مرغ، کله پاچه بدون چربي، تن ماهي کمتر استفاده کنند.

وي تاکيد کرد: مصرف غذاهايي همچون سيرابي، جگر مرغ، سنگدان مرغ، گوشت هاي فرآوري شده مانند انواع سوسيس، کالباس، همبرگر، کباب لقمه، گوشت خوک، مغز براي اين بيماران مضر است.

اين دانشجوي دکتري تغذيه با بيان اينکه بهترين چربي براي مصرف روغن زيتون بوده و روغن هسته انگور، کنجد و کره طبيعي به مقدار کم استفاده شود، گفت: بيماران ام اس از مصرف روغن هايي مانند پيه و دنبه، چربي هاي نباتي جامد و مايع، چربي هاي متصل به گوشت قرمز و مرغ، روغن پالم خودداري کنند.

وي اضافه کرد: مصرف سبزيجاتي مانند کنگر، اقسام کلم، موسير، کرفس، ترخون، نعناع، تره تيزک، تره شاهي، ترب، تره، سير، پياز، هويج، انواع فلفل، ريحان، خيار چنبر، شبدر، شنبليله، گشنيز، مرزه، برگ مو، شلغم، شويد، قارچ، کدوحلوائي، تربچه، پيازچه، پونه، جعفري و چغندر براي آنان مفيد است.

رضاپور مصرف انواع طالبي، گرمک، زيتون، زيتون سياه، انگور، انجير، انارشيرين، گيلاس، رطب، خرما، نارگيل، موز، انبه، آناناس، به، سيب، انگور، توت درختي، گلابي، خربزه، مرکبات شيرين، کيوي شيرين، زغال اخته کاملا رسيده را از جمله ميوه هاي مناسب براي بيماران عنوان کرد.

وي با بيان اينکه در تغذيه اين افراد مي توان از چاشني هايي مانند زردچوبه، زيره، زنجبيل، زعفران، هل، فلفل، سياهدانه، پودر کاکائو استفاده کرد، ادامه داد: خردل، دارچين، وانيل، ليمو ترش، رب گوجه فرنگي طبيعي، رب انار طبيعي به مقدار بسيار کم و از مصرف غوره، آب غوره، انواع سس، تمرهندي، ترشيجات، شورجات، سرکه، لواشک، ترشک، رب انار و گوجه فرنگي، آبليمو صنعتي و سماق خودداري کرد.

مخترع مکمل جديد دارويي ام اس مصرف انواع آجيل خام و بدون افزودني، بادام زميني، بادام هندي، گردو، بادام شيرين، پسته، فندق، آجيل سويا بدون افزودني، نخودچي، انواع کشمش آفتابي، تخم آفتاب گردان، قيسي آفتابي، کنجد، تخم خربزه، بزرک و به مقدار کم تخم کدو، تخم هندوانه براي آنان مفيد دانست. وي گفت: اين افراد در برنامه غذايي خود مي توانند از نوشيدني هايي همچون چاي سبز و سياه، دم کرده‌هاي گياهي از گياهان مثل کاکوتي، پونه، گل گاوزبان، قودمه شيرازي، انواع شربت يا عرقيات گياهي مانند شاهسپرم، نعناع، پونه، رازيانه، ريحان، سوسنبر، يونجه، بهار نارنج، گل گاوزبان، اسطخودوس استفاده کنند.

رضاپور تاکيد کرد: بيماران ام.اس از مصرف غذاهاي سرخ کرده، مواد غذايي فرآوري شده در کارخانه شامل غذاهاي آماده کنسروي و نيمه کنسروي، انواع ساندويچ ها، پيتزا و غذاهاي فست فود خودداري کنند.

مخترع مکمل جديد دارويي ام.اس گفت: ضروري است اين بيماران استرس خود را به شدت کنترل کنند و روزانه نيم تا يک ساعت ورزش ملايم مانند پياده روي انجام دهند.


 ماموگرافي، سالي يك‌بار  

سرطان بيماري خطرناك و وحشتناكي است. از نظر گروهي، آنقدر ترسناك است كه تصميم مي‌گيرند فراموشش كنند و به قولي بي‌خيال آن مي‌شوند. اين افراد فكر مي‌كنند سرطان اگر بخواهد بيايد، مي‌آيد و كار خودش را مي‌كند و كاري هم از دست من و شما ساخته نيست.

شايد دليل اين ديدگاه آن باشد كه اين گروه نمي دانند امروزه براي برخي سرطان ها شرايط به كلي فرق كرده است. آنها نمي دانند حالا ديگر مي‌توان با بعضي سرطان ها مقابله كرد و با تشخيص بموقع، از بروز عواقب ناخوشايند آن پيشگيري كرد.

چشم مان را روي مشكلات نبنديم

سرطان سينه شايع ترين سرطان ميان خانم هاست كه متأسفانه خيلي از افراد بسادگي تسليمش مي شوند و زندگي شان را به خطر مي اندازند.

به همين دليل وقتي متخصصان توصيه مي كنند حتما معاينات و بررسي هاي دقيق براي تشخيص بموقع اين بيماري انجام شود، خيلي ها آن را جدي نمي گيرند و تصور مي كنند حتي با تشخيص سرطان هم وضع تغيير نخواهد كرد. بيماري مي آيد و سيرش را طي مي كند.

اين افراد چشمشان را روي واقعيت هاي علمي مي‌بندند و نمي خواهند قبول كنند امروزه سرطان سينه بيماري اي قابل درمان است.

به طوري كه در كشورهاي پيشرفته كه خانم ها مرتب و سالانه ماموگرافي غربالگري را انجام مي دهند، بيماري براي درصد زيادي از افراد بموقع تشخيص داده شده و با يك جراحي ساده هم درمان مي شود. اين گروه از بيماران به دليل تشخيص بموقع، نه تنها نقص عضو نخواهند داشت كه حتي ممكن است به شيمي درماني هم نياز پيدا نكنند.

براساس آماري كه در اين زمينه وجود دارد در كشور ما هم حدود 87 درصد بيماران، حتي بعد از پنج سال بدون هيچ علامتي به زندگي شان ادامه داده اند. تمام اين موارد ثابت مي كند سرطان سينه با تشخيص بموقع، قابل درمان است.

دكتر عادل يزدانخواه، متخصص جراحي عمومي و فلوشيپ سرطان پستان در گفت وگو با «جام جم» تاكيد مي كند: نكته بسيار مهمي كه بايد مورد توجه همه زنان قرار گيرد، تشخيص بموقع سرطان سينه است. به عبارت ديگر، ما بايد سرطان سينه را در مرحله اي تشخيص دهيم كه توده سرطاني هنوز قابل لمس نيست.

تشخيص زودتر؛ زندگي بهتر

خيلي ها باور دارند سرطان بيماري غيرقابل كنترلي است و چه آن را تشخيص دهيم و چه كاري به كارش نداشته باشيم، تفاوتي در عاقبت كار ندارد.

دكتر يزدانخواه چنين طرز فكري را اشتباه مي‌داند و مي گويد: در مورد برخي سرطان ها، تشخيص زودتر بيماري كمك خيلي خاصي به بيمار نخواهد كرد و شايد چندان تفاوتي در عاقبت كار ايجاد نكند، اما سرطان سينه اين گونه نيست و تشخيص زود و بموقع اين بيماري مي تواند تاثير بسيار زيادي در شرايط زندگي بيمار داشته باشد.

با اين حال، متأسفانه، بسياري از خانم هاي ايراني اين موضوع را جدي نمي گيرند و فكر مي كنند تشخيص بموقع توده هاي سرطاني كار دشواري است.

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران، در اين باره يادآور مي شود: متأسفانه بيشتر خانم ها بسيار دير و زماني متوجه اين بيماري مي شوند كه توده بزرگ شده و ديگر نمي توان با درمان هاي ساده مشكل را حل كرد.

ماموگرافي يا سونوگرافي؟

چطور بايد اين بيماري را بموقع تشخيص دهيم تا از عوارض و عواقب ناخوشايند بعدي پيشگيري شود؟ بي شك اين مهم ترين دغدغه و سوالي است كه در ذهن خانم ها وجود دارد.

دكتر يزدانخواه در اين زمينه تاكيد مي كند: اگر خانم ها خودشان سينه ها را معاينه كنند، مسلما در صورتي كه چنين توده اي وجود داشته باشد خيلي زود متوجه آن مي شوند. همچنين در شرايطي كه پزشك، آنها را معاينه كند، تشخيص مي تواند زودتر هم صورت بگيرد.

وي با اشاره به اهميت ماموگرافي، توضيح مي‌دهد: اگر خانمي سونوگرافي انجام دهد، وجود توده حتي زودتر از آن كه پزشك او را معاينه كند، تشخيص داده خواهد شد، ولي همه بايد بدانند ماموگرافي زودتر از سونوگرافي نيز مي تواند توده را پيدا كند.

به گفته اين عضو هيات علمي دانشگاه، ماموگرافي حتي قبل از تشكيل سرطان مهاجم مي تواند مشكل را تشخيص دهد كه به همين دليل نيز اهميت و ارزش فوق العاده اي در پيشگيري از ايجاد عوارض بيماري دارد.

او مي افزايد: آن طور كه در كشورهاي مختلف نشان داده شده است، در جوامعي كه هر سال ماموگرافي غربالگري انجام مي شود، آمار مرگ و مير ناشي از سرطان سينه تا 30 درصد كاهش مي يابد. به همين دليل توصيه مي شود همه خانم ها از چهل سالگي، هر سال ماموگرافي را انجام دهند. البته انجام سونوگرافي همراه با ماموگرافي هميشه ضرورت ندارد.

ماموگرافي خطرناك است يا نه؟

دكتر يزدانخواه درباره اين كه چرا انجام ماموگرافي سالانه به خانم ها توصيه مي شود و نه سونوگرافي، خاطرنشان مي كند: همان طور كه گفته شد، سونوگرافي زودتر از معاينه باليني مي‌تواند توده را پيدا كند ولي اين تشخيص ديرتر از ماموگرافي خواهد بود بنابراين بهتر است خانم‌ها به جاي سونوگرافي، ماموگرافي انجام دهند كه از نظر مراجع علمي نيز اين روش غربالگري مناسب تر است.

با اين حال خيلي ها از ماموگرافي مي ترسند و مي گويند عوارض و ضررهايش كم نيست. ولي اگر مي پرسيد ماموگرافي بالاخره مضر است يا مفيد، بايد نظر اين پزشك متخصص را بدانيد كه مي‌گويد براساس برآوردهاي انجام شده، عوارض ناشي از ماموگرافي عددي حدود دو در يك ميليون است؛ يعني رقمي بسيار ناچيز و نادر كه واقعا ارزش ترسيدن يا انجام ندادن ماموگرافي را ندارد.

بنابراين باورهاي غلطي كه در اين باره در جامعه به وجود آمده است، به هيچ وجه صحت نداشته و از نظر علمي نيز انجام ماموگرافي غربالگري سالانه به خانم‌ها توصيه مي شود و اين كار به نفع تمام افراد جامعه است.

گروه هاي پرخطر چه كنند؟

دكتر يزدانخواه با اشاره به افرادي كه در گروه هاي پرخطر قرار مي گيرند، توضيح مي دهد: ماموگرافي غربالگري براي گروه هاي پرخطر در سنين كمتر از 40 سال هم انجام مي شود.

به گفته وي، گروه هاي پرخطر تعريف خاصي دارند. به عنوان مثال افرادي كه به بيماري هاي ژنتيكي مبتلا هستند يا كساني كه چند نفر از بستگان نزديك شان دچار سرطان سينه يا تخمدان شده اند، در اين گروه ها جاي مي گيرند كه براساس تشخيص پزشك، بررسي‌ها و اقدامات لازم براي آنها انجام مي شود.

براي ماموگرافي آماده باشيد

دكتر يزدانخواه مي گويد: بهترين زمان انجام ماموگرافي، پس از پايان عادت ماهانه يا يك هفته پس از شروع آن است كه اثر هورمون پروژسترون به حداقل مي رسد. همچنين توصيه مي شود قبل از انجام ماموگرافي از دئودرانت‌هاو ضدعرق ها استفاده نكنيد.

خيلي ها هم از درد ماموگرافي مي ترسند و به اين بهانه، استفاده از اين امكان مهم و ضروري را كنار مي گذارند.

اين پزشك متخصص به آنها توصيه مي كند: ممكن است برخي افراد هنگام يا بعد از انجام ماموگرافي دچار درد شوند كه البته مشكلي شايع است، اما به آنها توصيه مي شود يكي دو روز قبل از ماموگرافي از مسكن هاي معمولي مانند ژلوفن استفاده كنند و به همين شيوه ساده اين مشكل را تاحد زيادي برطرف سازند.


 خبرها از عالم علم 

مشکل کودهاي شيميايي

ترجمه: پيروز پاليزي

کودکاني که مادرانشان در دوران بارداري خود در معرض بعضي از انواع کودهاي شيميايي قرار داشته‌اند، در سن 5 سالگي با خطر بيشتري براي ابتلا به اختلال کم توجهي ـ بيش فعالي روبرو هستند. جنين‌هاي نر خصوصا مستعد پذيرش اين اختلال هستند. در مطالعات ديگري معلوم شده‌است‌که پسرها درسه‌ماهه‌اول بارداري مادرانشان همچنين ضعف بيشتري در مقابل استفاده از حشره‌کش‌ها دارند. افشانه‌هاي حشره‌کش خطر ابتلا به بيماري "هايپ اسپدياس hypspadias " را افزايش مي‌دهد که مشکل معمول مجاري ادرار پسران است.

منبع: www.niniplus.com

كارهاي ممنوعه بعد از غذا

وعده‌هاي غذايي براي تامين انرژي بدن بسيار لازم هستند همچنين خوردن هر خوراکي خاصي مي‌تواند ويتامين، مواد معدني خاصي را وارد بدن کند اما براي آنکه از همه اين موارد استفاده کامل را ببريد بايد نکاتي را در نظر داشته باشيد. براي مثال بعد از خوردن غذا نبايد کارهاي خاصي را انجام دهيد که در ادامه در مورد آن بحث مي‌کنيم: در اولين حرکت بايد از نوشيدن چاي يا مايعات گرم خودداري کنيد. افرادي که پس از خوردن غذا سريعا چاي مي‌نوشند آهن مواد خوراکي را جذب نمي‌کنند همچنين مشکلات دستگاه گواردش در اين افراد بسيار ديده مي‌شود.

به گزارش آرمان، اسيدي که در چاي وجود دارد همچنين مي‌تواند پروتئين غذا را نيز از بين ببرد. حداقل بين خوردن غذا تا چاي نيم ساعت زمان بگذاريد.براي آنکه هر غذايي را هضم کنيد نياز است تا گردش خون به سمت شکم شما در جريان باشد اما با رفتن به حمام دقيقا اين رفتار برعکس مي‌شود چرا که خون به سمت دست و پاي شما حرکت مي‌کند. اين مورد باعث دير هضم شدن غذا و مواردي خطرناک براي سلامت شما خواهد شد. يک ساعت زمان مناسبي است که مي‌توانيد بين حمام و غذا فاصله بيندازيد.خوردن و خوابيدن تنها باعث تنبل شدن شما نمي‌شود بلکه بيماري‌هاي مختلفي را نيز در بدن به وجود مي‌آورد. به محض انکه مي‌خوابيد مايعات معده به سمت بالا حرکت مي‌کند و با ورود به گلوي شما سوزش شديدي به وجود مي‌آورد. ترش کردن نيز يکي ديگر از نتايج خوابيدن پس از غذا است.

شما با خوابيدن تنها فشار اضافي را به ديافراگم وارد مي‌کنيد.هميشه توصيه شده است که براي داشتن بدني سالم و هضم زودهنگام پياده روي کنيد اما دقيقا پس از خوردن پياده روي را فراموش کنيد. پياده روي پس از غذا باعث مي‌شود تا اسيد‌هاي معده به سمت بالا و گلو حرکت کنند که با ادامه دار شدن پياده روي باعث عفونت هم مي‌شود.

قطع پا در بيماران ديابتي

يكي از ناگوارترين مخاطرات بيماران ديابتي قطع‌‌شدن پاهايشان است. گرچه اين مشكل در همه بيماران رخ نمي‌دهد و فقط درصد كمي از بيماران ديابتي در نهايت اين سرنوشت را تجربه خواهند كرد، ولي به خاطر شيوع بسيار زياد ديابت كه اكنون در بين بزرگسالان جامعه ما به حدود 10 درصد رسيده، موضوع جدي و شايعي است.

به گزارش جام‌جم‌آنلاين، با ادامه ديابت در كساني كه خوب قند خونشان كنترل نمي شود، حس پاهايشان كم و كمتر مي شود. به اين ترتيب بدون اين كه بيمار متوجه شود پاها در معرض آسيب و گزند قرار مي گيرد.

مثال واضح در اين مورد آسيب هاي ناشي از كفش است. وقتي شما اقدام به خريد يك كفش نو مي كنيد، بعد از پوشيدن آن به دليل درد يا سوزشي كه در قسمتي از پا احساس خواهيد كرد، شماره كفش را تغيير مي دهيد و يا كفش ديگري را انتخاب خواهيد كرد. حال بيمار ديابتي را در نظر بگيريد كه حس درد و فشار را ندارد.

وقتي او براي خريد كفش مراجعه مي كند ممكن است متوجه فشار و دردي كه اين كفش به قسمتي از پايش وارد مي كند، نشود و با خريد آن كفش و پوشيدن آن بعد از مدتي يك قسمت از پايش قطع شده يا حتي دچار آسيب جدي تري شود و سياه شود.

مي بينيد كه به همين راحتي يك فرد ديابتي دچار آسيب جدي پايش خواهد شد و اگر در اين مرحله نيز به آن رسيدگي درست نكند، زخم پيشرفت كرده و باعث قطع پايش خواهد شد.

مثال ديگر اين است كه وقتي بيمار ديابتي كه حس پاهايش كم شده است با پاي برهنه در منزل راه مي رود ممكن است يك جسم كوچك به كف پايش بچسبد و او مدت ها بدون اين كه متوجه شود روي آن راه برود و اندك اندك آن جسم خيلي ريز كاملا كف پايش را مورد آسيب قرار خواهد داد و زمينه ساز زخم مي شود.

البته اين توضيح لازم است كه دليل ايجاد زخم علاوه بر كم شدن حس در ديابتي ها چند موضوع ديگر را نيز شامل مي شود: اول اين كه ديابتي ها جريان خون مناسبي در پاهايشان ندارند و بنابراين زخم هايشان زود ترميم نمي شود. دوم اين كه زياد بودن قند خون محيط مناسبي را براي باكتري ها ايجاد مي كند تا رشد كنند و همين طور دفاع ايمني را ضعيف مي كند.

با اين توضيحات متوجه مي شويم كه افراد ديابتي بخصوص آنهايي كه مدت زيادي از بيماريشان گذشته است و از آن مهم تر كساني كه حس پاهايشان كم شده است بايد هر روز پاهايشان را به دقت وارسي كنند، تميز و با كرم هاي خاص آن را مرطوب كنند. از طرف ديگر در انتخاب كفش مناسبي كه به هيچ نقطه از پاي بيمار فشار نمي آورد، دقت كنند.

نكته مهم ديگر اين است كه هرگز نبايد با پاي برهنه حتي در منزل راه بروند و حتما جوراب و كفش مناسبي در خانه به پا كنند و نكته آخر اين كه اگر يك زخم كوچك در پايشان ايجاد شد، سريع به پزشك متخصص داخلي يا فوق تخصص غدد مراجعه كنند.


 
سياسي
خبر دانشگاه
دانش و پژوهش
اقتصاد و بازار
مرز پر گهر
در قلمرو ورزش
آگهي