جستجوي پيشرفتهبرو جستجو
ارتباط با ماآرشيوشناسنامه صفحه اصلي
تاریخ 1390/03/18 - روزنامه سراسري صبح ايران (چهار شنبه) نسخه شماره 3893

  زهر شيرين تر از عسل  

چاقي ، پوکي استخوان ، سنگ کليه و تسريع در پوسيدگي دندان تنها چند نمونه از بيماري هاي ناشي از " زهر شيرين تر از عسل " يا نوشابه هاي گازدار هستند . به گزارش ايرنا گرايش به نوشيدن نوشابه هاي گازدار به موازات سود کلان صاحبان کارخانه هاي نوشابه سازي در حال افزايش است ، اين در حالي است که مصرف سرانه نوشابه در ايران چهار برابر ميانگين جهاني است. چنانچه گفته مي شود که مصرف سرانه نوشابه در ايران بيش از 40 ليتر است اين در حالي است که مصرف اين نوشيدني ها در کشورهاي ديکر براي هر فرد در سال 11 تا 12 ليتر است . مقايسه اين آمار ها نشان مي دهد که هر ايراني در سال 3 تا 4 برابر استانداردهاي جهاني از نوشابه هاي گازدار استفاده مي کند . متخصصان و کارشناسان تغذيه براين باورند که اين نوشيدني ها نه تنها ارزش غذايي ندارند بلکه مقدار زياد شکر ، کالري بالا و مواد افزودني مضر در آنها براي سلامت انسان ها خطرناک است تا آنجا که از آن ها به عنوان " زهر شيرين تر از عسل " نام مي برند . نوشابه هاي گاز دار ترکيبي از گاز دي اکسيد کربن ، مواد افزودني، شکر صنعتي و آب است.هر قوطي نوشابهُ گاز دار معادل 10 قاشق شکر ، 150 کالري ، 30-55 ميلي گرم کافئين و غرق در رنگ هاي مصنوعي است.اين مقدار شکر ، کالري و مواد افزودني مضر در يک محصول که هيچ ارزش غذايي ندارد ، نگران کننده است. علاوه بر اين وجود بعضي از مواد نگه دارنده و نيز اسيد بنزوئيک از جمله عواملي است که افراط کنندگان در مصرف نوشابه هاي گاز دار را به سوي بيماري هاي صعب العلاج و سرطان ها سوق مي دهد . دکتر "ربابه شيخ الاسلام" مدير موسسه سلامت و تغذيه از بالا بودن سرانه مصرف نوشابه هاي گازدار براي هر ايراني ابراز نگراني کرد و گفت : متاسفانه در سال هاي اخير مصرف نوشابه در کشور با وجود اطلاع رساني در مورد مضرات آن افزايش يافته است و گفته مي شود که سرانه مصرف نوشابه هاي گازدار براي هر ايراني به 43 ليتر رسيده است . وي خاطرنشان کرد : اين در حالي است که سرانه مصرف اين نوشابه ها در کشورهايي که از جمله سازندگان و صادرکنندگان اين محصولات هستند ، بسيار پايين تر از ايران است . کارشناسان همواره در مورد مضرات استفاده از اين نوشيدني ها به دفعات تذکر داده اند به عنوان مثال گفته مي شود اسيد سيتريکي که در اين قبيل نوشيدني ها وجود دارد آن قدر قوي است که لکه هاي ظرف چيني از جمله لکه هاي سرويس هاي بهداشتي را از بين مي برد. همچنين کارشناسان در مورد اثر نوشابه در مواردي همچون پاک کردن زنگ زدگي سپر اتومبيل و يا برطرف کردن زنگ زدگي پيچ و مهره هشدار داده اند. علاوه براين قدرت حل کنندگي نوشابه هاي گازدار نيز قابل توجه است چنان چه گفته مي شود اگر يک دندان شکسته را در يک بطري نوشابه گازدار بيندازيم پس از 10 روز دندان در آن حل مي شود . اين موضوع از آن جهت قابل توجه است که دندان و استخوان از جمله اعضاي بدن هستند که سال ها پس از مرگ انسان نيز به جا مي مانند . از سوي ديگر نوشابه ها به دليل قند بالا، داراي کالري زيادي هستند که فرد در اثر مصرف زياد آن به چاقي مبتلا مي شود و همچنين مصرف زياد نوشابه هاي گازدار به ويژه توسط کودکان موجب تسريع پوسيدگي دندان ها مي شود. همچنين اسيد فسفريک موجود در نوشابه نيزاحتمال ابتلا به پوکي استخوان و سنگ کليه را در فرد افزايش مي دهد. دکتر " سارا سهراب وندي " عضو هيات علمي انستيتو تحقيقات و صنايع غذايي کشور براين باور است که متاسفانه در حال حاضر ذائقه بسياري از ايرانيان به استفاده از مواد مضر به ويژه نوشابه هاي گازدار عادت کرده است . وي در گفت وگو با ايرنا افزود : مهمترين موضوع براي تغيير ذائقه، آگاه کردن مردم از مضرات نوشابه هاي گازدار در رسانه هاي عمومي و محيط هاي آموزشي وکاري است . اين در حالي است که بسياري از مصرف کنندگان نوشابه هاي گازدار ضمن آگاهي از مضرات آنها ، از اين نوشيدني ها استفاده مي کنند و به اين رويه ادامه مي دهند. دکتر " سعيد حسيني " متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در اين مورد گفت : متاسفانه بسياري از مردم با علم به اين که نوشابه هاي گازدار براي بدن مضر هستند ، هر روز از اين نوشابه ها استفاده مي کنند مثلا بسياري از مردم مي دانند نوشابه هاي گازدار باعث پوکي استخوان مي شوند و اما تصور مي کنند که شايد پوکي استخوان براي آنها رخ ندهد. اين در حالي است که کارشناسان براين باورند که در بسياري از خانواده ها ، رفتارهاي بد غذايي والدين موجب مي شود که کودکان نيز از سنين پايين عادت هاي بد غذايي را فرابگيرند و آن را در آينده الگو قرار دهند . دکتر "سيد ضياء الدين مظهري " متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در اين مورد گفت : يکي از مهمترين علت هاي عادت کردن مردم به نوشيدن نوشابه هاي گازدار به بحث تبليغات مربوط مي شود و از سوي ديگر اغلب والدين ، کودکان را از همان سنين بسيار پايين به استفاده از نوشابه هاي گازدار عادت مي دهند . وي به وجود ترکيبات اعتياد آوري همچون کافئين و کولا در اين نوشابه ها اشاره کرد و افزود : هر چه فرد بيشتر از اين ترکيبات استفاده کند ، گرايش بيشتري به استفاده مجدد از آنها پيدا مي کند. با وجودي که امروزه مضرات نوشابه هاي گازدار بر کسي پوشيده نيست ولي به نظر مي رسد که ذائقه انسان ها به سوي استفاده هرچه بيشتر از اين محصولات شيرين و مضر گرايش دارد. در اين ميان نظارت بر تبليغات گسترده صاحبان کارخانه هاي سازنده نوشابه هاي گازدار يکي از راهکارهاي جلوگيري از استفاده بيش از حد مردم از اين محصولات است . علاوه براين خانواده ها نيز بايد در مورد استفاده از اين محصولات به کودکان ونوجوانان هشدار دهند. هرچند که مسوولان نظام سلامت جامعه نيز عهده دار وظيفه سنگيني در اين زمينه هستند . مدير موسسه سلامت و تغذيه تاکيد کرد که هر چند صنايع غذايي با توجه به ذائقه يک ملت ، کالاي خود را توليد مي کنند اما مسوولان نظام سلامت هم مي تواند با قيمت گذاري و اتخاذ سياست هايي، بر روي انتخاب مردم تاثير بگذارند و گرايش آنها را ازمصرف نوشابه هاي گازدار به مصرف نوشابه هاي مفيد و يا حداقل با ضرر کمتر تغيير دهند.


نسخه چاپي ارسال به دوستان
 
سياسي
خبر دانشگاه
آزمون و سنجش
اقتصاد و بازار
اجتماعي
مرز پر گهر
دريچه هنر
دانش و پژوهش
در قلمرو ورزش
آگهي هاي روزنامه